.. na een ongunstige uitslag

Het klinkt logisch: een ongunstige uitslag heeft tijd nodig om te ‘landen’. Dat geldt ook voor mensen in uw omgeving. De toekomst ziet er misschien anders uit dan u voor ogen had.  U verwerkt een ongunstige uitslag zelf, samen met bijvoorbeeld uw partner, familie of vrienden.  Daarbij kunt u de hulp inschakelen van een professioneel psychosociaal werker. 

Op het moment dat u een ongunstige uitslag verneemt krijgt u te maken met nieuwe onzekerheden.U heeft tal van vragen en niet altijd alle antwoorden. Mensen in uw omgeving kunnen helpen, maar zij beschikken niet over de ervaring van een psychosociaal werker.

Enkele veelgestelde vragen zijn:

  • Word ik ooit ziek en zo ja, wanneer? Hoe ga ik om met de onzekerheid?
  • Moet ik mijn leven anders indelen?
  • Hoe ga ik om met de keuzes die op mij afkomen, bijvoorbeeld bij (preventief) medisch handelen of een kinderwens?
  • Hoe vertel ik de kinderen en familieleden wat er aan de hand is en dat zij een kans hebben dat zij dezelfde erfelijke aanleg hebben als ik?

Familie informeren
U heeft gehoord voor welke familieleden de uitslag van belang is. Het kan belastend zijn om het bericht over te brengen. De psychosociaal werker denkt met u mee. Bijvoorbeeld: op welke wijze en op welk moment informeert u deze familieleden? Wat is verstandig? Waar ligt uw verantwoordelijkheid en waar stopt uw verantwoordelijkheid?